ŽUPKOV. Vôňa zabíjačkových špecialít dnes do Župkova prilákala nielen miestnych ale aj ľudí z okolia. Na miestnom ihrisku už od rána pripravovali chlapi špeciality, ktoré neodmysliteľne k dedinskej zabíjačke patria.
"Pre tento rok sme zabezpečili dve, zhruba 150 kilogramové, prasiatka," podotkol starosta Ján Tomáš.
Na stoloch rozvoniavala zabíjačková kaša, klobásy, pečené mäso, kapustnica ale aj polievka s pečeňovými haluškami. Práve takáto polievka je podľa Tomáša typická pre miestne zabíjačky. Nechýbala živá hudba, organizátori pripravili aj tombolu. Okrem mäsových výrobkov lákala mnohých najmä prvá cena, avizované pečené prasa. Nikto okrem organizátorov však netušil, že ide vlastne o tortu v tvare prasiatka.
Aby nebolo podujatie len o jedení ale aj o pohybe, rozhodli sa miestni zorganizovať aj IV. ročník predsilvestrovského behu. "Je to beh do hornej časti Župkova. Dĺžka je približne 6,5 kilometra. Pre deti máme kilometrovú trať," podotkol starosta.
Beh si podľa jeho slov získal už takú popularitu, že ho vyhľadávajú aj bežci z Banskej Štiavnice či Horných Hámrov, ktorí reprezentujú okres aj na súťažiach. Medzi približne 60 bežcami sa však našli aj takí, ktorí si prišli zabehnúť pre radosť. Jedným z nich bol napríklad aj Jozef z Hodruše Hámrov, ktorého na beh nahovorili kamaráti.