Utorok, 6. december, 2022 | Meniny má Mikuláš

Mladý barista zbiera ocenenia. Kávu pripravuje s láskou

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

Róbert Palík začal kariéru úspešne.Róbert Palík začal kariéru úspešne. (Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

ŽIAR N. HR./KREMNICA. Za sebou má štúdium na žiarskej hotelovke a prvé pracovné skúsenosti v banskobystrickej kaviarni Le Roy bar & cafe. Kremničan Róbert Palík (20) je v brandži pomerne nový, no už si zažil prvé úspechy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na Majstrovstvách Slovenska si v kategórii barista za svoj výkon vyslúžil tretie miesto. Nedávno k nemu pridal ďalšie ocenenie – druhú priečku na českých majstrovstvách v príprave kávy s použitím aeropressu.

SkryťVypnúť reklamu

Za kávou sa skrýva veľa

„Obe súťaže boli pre mňa veľkou skúsenosťou. V Čechách však bola oveľa väčšia konkurencia, až 54 súťažiacich, takže to má pre mňa trochu inú hodnotu,“ hovorí a ďakuje skúsenejšiemu kolegovi, ktorý mu pomáhal s prípravou.

Čo by mal mať dobrý barista, si Róbert povedať netrúfa, za základné predpoklady však považuje záujem a nadšenie. „Musí ho to baviť a musí sa snažiť, potom prídu aj úspechy,“ myslí si aktuálny vicemajster Česka v príprave kávy alternatívnou metódou.

Povzbudzujúci nápoj po prvý raz ochutnal až krátko pred nástupom na strednú školu, čoskoro ho to však začalo ťahať práve k baristike.

„Chytilo ma to niekedy v druhom ročníku. Postupne som zistil, že káva nie je len výsledok v šálke, ktorý dostaneme na stôl, ale že je za ňou veľmi veľa vecí a aj ľudí, čo si to musia „odmakať“, aby sme si ju mohli vychutnať,“ približuje počiatky jeho fascinácie.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes pracuje s výberovou kávou z krajín ako Etiópia, Keňa, Guatemala, Panama či Brazília. „Objedávame ju z pražiarní po celej Európe,“ vysvetľuje.

Čerstvé ocenenie zo susednej Českej republiky. FOTO: ARCHÍV (RP)

Dôležité sú emócie

Róbert rád začína ráno kávou Flat white, teda double espressom dolievaným ako cappuccino. Ľuďom však nechce diktovať, akú kávu majú piť. Necháva to na nich. „Každý nech pije kávu, aká mu chutí, keď sa pri tom cíti dobre a je spokojný. Vo veľkej miere je to o emóciách,“ tvrdí.

Podstatné podľa neho je, či je káva pripravovaná s dobrým pocitom. Technika sa dá zdokonaľovať, negatívny prístup však môže všetko pokaziť. „Samotný prístup obsluhujúceho prezradí veľa a od neho sa to celé odvíja. Káva musí byť pripravovaná s láskou - to je také moje know-how,“ usmieva sa.

SkryťVypnúť reklamu

V súťažiach, ktorých sa zúčastňuje, rozhodujú často len detaily – hodnotí sa nielen chuťová stránka, technické prvky, správna dĺžka extrakcie, utlačenie kávy v páke, ale aj vzhľad výsledného produktu.

V práci sa s kolegami vždy snažia o to, aby napríklad cappuccino potešilo aj oko zákazníka. Pomáha im pritom známa Latte art technika – teda zdobenie kávových nápojov našľahanou mliečnou penou.

„Závisí to od toho, koľko ľudí máme v prevádzke, koľko je času. Najjednoduchšie je srdiečko. Kolega kreslí labuť, ja rád používam motív tulipánov alebo vzor nazývaný vortex (viac sústredných sŕdc na hladine po obvode šálky – pozn. red.),“ opisuje.

Ochutnáva kaviarenskú Európu

V súčasnosti sa mladý barista snaží zdokonaľovať svoje zručnosti. Spätnú väzbu mu podľa jeho slov dávajú práve súťaže, kde zisťuje, v čom je dobrý a v čom za ostatnými zaostáva.

Spôsob, ako napredovať, je aj cestovanie za kávou. Preto výlety do zahraničia spája zároveň s návštevami vychytených kaviarní. „Z práce sme takto vyrazili do Budapešti, do Krakova. Nedávno sme vyskúšali napríklad výbornú pražskú kaviareň Ema Espresso Na Florenci, kde sme našli super prostredie aj ľudí, takže odporúčam,“ hovorí o tom, ako postupne ochutnáva kaviarenskú Európu.

Vyraziť by chcel napríklad do Benátok, kde možno nájsť Caffe Florian, najstaršiu taliansku kaviareň otvorenú v roku 1720.

A čo budúcnosť? Aj v tom má Róbert jasno. „Mojím cieľom je stať sa jedným z najlepších. A neskôr? Asi každý by chcel mať svoju vlastnú kaviareň,“ hovorí o métach, ktoré by chcel dosiahnuť.

Na súťažiach sa strieda sústredenie a stres s pohodou. FOTO: ARCHÍV (RP)

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  2. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s.
  4. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce?
  6. Darujte predplatné a získate poukaz v hodnote 10 € do Panta Rhei
  7. Deti cestujú do exotiky zadarmo
  8. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  1. Šariš ľuďom pomáha regiónu už takmer 20 rokov
  2. Aktivácia zasielania elektronickej faktúry
  3. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  4. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. Developer projektu Metropolis sa stal Lídrom roka 2022
  6. Nepotrebné telefóny pomáhajú na Vianoce deťom a rodinám v núdzi
  7. Tisíc líp aj pre včely od slovenskej prezidentky
  8. Changes to the System of Remedies
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 593
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 586
  3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 415
  4. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 4 805
  5. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 218
  6. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 3 304
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 3 083
  8. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého 2 556

Blogy SME

  1. Boris Greguška: Lesníctvo: mýty a fakty (I)
  2. Janka Bittó Cigániková: Tri muchy jednou ranou - rozumná regulácia zisku poisťovní, dostatok peňazí, a aj v provizóriu
  3. Julius Kravjar: S akademickou integritou by sa mali oboznamovať už stredoškoláci
  4. Irena Šimuneková: Fotohrátky 16.
  5. Ján Škerko: Mudrlanti
  6. Marek Mačuha: Štát a pomoc ľuďom
  7. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja
  8. Víťazoslav Würschner: „Svätá prostota“
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 97 788
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 9 885
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 542
  4. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 3 776
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 160
  6. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 857
  7. Jana Melišová: V závoji hmly 2 487
  8. Mária Križanová: Matematika a matikári. 2 397
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Súkromná škola umeleckého priemyslu v Kremnici.

Žiaci v škole ani nie sú a študujú dištančne.


5. dec
Návrh podoby Parku Štefana Moysesa.

Cieľ je spojiť park a objekt kaštieľa do harmonického celku.


SITA 5. dec
Ilustračná fotografia.

Od budúceho roka by mohli platiť desaťnásobne vyššiu daň z nehnuteľností.


TASR 2. dec
MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


2. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z kolektívnych zmlúv už vypustili dodatky.


5. dec

Najvyššia chorobnosť ARO je vo vekovej skupine detí do piatich rokov.


5. dec

Za rok si mali páchatelia zarobiť viac ako stotisíc eur.


5. dec

Žiaci v škole ani nie sú a študujú dištančne.


5. dec

Blogy SME

  1. Boris Greguška: Lesníctvo: mýty a fakty (I)
  2. Janka Bittó Cigániková: Tri muchy jednou ranou - rozumná regulácia zisku poisťovní, dostatok peňazí, a aj v provizóriu
  3. Julius Kravjar: S akademickou integritou by sa mali oboznamovať už stredoškoláci
  4. Irena Šimuneková: Fotohrátky 16.
  5. Ján Škerko: Mudrlanti
  6. Marek Mačuha: Štát a pomoc ľuďom
  7. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja
  8. Víťazoslav Würschner: „Svätá prostota“
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 97 788
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 9 885
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 4 542
  4. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 3 776
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 160
  6. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 857
  7. Jana Melišová: V závoji hmly 2 487
  8. Mária Križanová: Matematika a matikári. 2 397
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu