Sobota, 18. november, 2017 | Meniny má Eugen

Mladý barista zbiera ocenenia. Kávu pripravuje s láskou

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

Róbert Palík začal kariéru úspešne.(Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

ŽIAR N. HR./KREMNICA. Za sebou má štúdium na žiarskej hotelovke a prvé pracovné skúsenosti v banskobystrickej kaviarni Le Roy bar & cafe. Kremničan Róbert Palík (20) je v brandži pomerne nový, no už si zažil prvé úspechy.

Na Majstrovstvách Slovenska si v kategórii barista za svoj výkon vyslúžil tretie miesto. Nedávno k nemu pridal ďalšie ocenenie – druhú priečku na českých majstrovstvách v príprave kávy s použitím aeropressu.

Za kávou sa skrýva veľa

„Obe súťaže boli pre mňa veľkou skúsenosťou. V Čechách však bola oveľa väčšia konkurencia, až 54 súťažiacich, takže to má pre mňa trochu inú hodnotu,“ hovorí a ďakuje skúsenejšiemu kolegovi, ktorý mu pomáhal s prípravou.

Čo by mal mať dobrý barista, si Róbert povedať netrúfa, za základné predpoklady však považuje záujem a nadšenie. „Musí ho to baviť a musí sa snažiť, potom prídu aj úspechy,“ myslí si aktuálny vicemajster Česka v príprave kávy alternatívnou metódou.

Povzbudzujúci nápoj po prvý raz ochutnal až krátko pred nástupom na strednú školu, čoskoro ho to však začalo ťahať práve k baristike.

„Chytilo ma to niekedy v druhom ročníku. Postupne som zistil, že káva nie je len výsledok v šálke, ktorý dostaneme na stôl, ale že je za ňou veľmi veľa vecí a aj ľudí, čo si to musia „odmakať“, aby sme si ju mohli vychutnať,“ približuje počiatky jeho fascinácie.

Dnes pracuje s výberovou kávou z krajín ako Etiópia, Keňa, Guatemala, Panama či Brazília. „Objedávame ju z pražiarní po celej Európe,“ vysvetľuje.

Čerstvé ocenenie zo susednej Českej republiky. FOTO: ARCHÍV (RP)

Dôležité sú emócie

Róbert rád začína ráno kávou Flat white, teda double espressom dolievaným ako cappuccino. Ľuďom však nechce diktovať, akú kávu majú piť. Necháva to na nich. „Každý nech pije kávu, aká mu chutí, keď sa pri tom cíti dobre a je spokojný. Vo veľkej miere je to o emóciách,“ tvrdí.

Podstatné podľa neho je, či je káva pripravovaná s dobrým pocitom. Technika sa dá zdokonaľovať, negatívny prístup však môže všetko pokaziť. „Samotný prístup obsluhujúceho prezradí veľa a od neho sa to celé odvíja. Káva musí byť pripravovaná s láskou - to je také moje know-how,“ usmieva sa.

V súťažiach, ktorých sa zúčastňuje, rozhodujú často len detaily – hodnotí sa nielen chuťová stránka, technické prvky, správna dĺžka extrakcie, utlačenie kávy v páke, ale aj vzhľad výsledného produktu.

V práci sa s kolegami vždy snažia o to, aby napríklad cappuccino potešilo aj oko zákazníka. Pomáha im pritom známa Latte art technika – teda zdobenie kávových nápojov našľahanou mliečnou penou.

„Závisí to od toho, koľko ľudí máme v prevádzke, koľko je času. Najjednoduchšie je srdiečko. Kolega kreslí labuť, ja rád používam motív tulipánov alebo vzor nazývaný vortex (viac sústredných sŕdc na hladine po obvode šálky – pozn. red.),“ opisuje.

Ochutnáva kaviarenskú Európu

V súčasnosti sa mladý barista snaží zdokonaľovať svoje zručnosti. Spätnú väzbu mu podľa jeho slov dávajú práve súťaže, kde zisťuje, v čom je dobrý a v čom za ostatnými zaostáva.

Spôsob, ako napredovať, je aj cestovanie za kávou. Preto výlety do zahraničia spája zároveň s návštevami vychytených kaviarní. „Z práce sme takto vyrazili do Budapešti, do Krakova. Nedávno sme vyskúšali napríklad výbornú pražskú kaviareň Ema Espresso Na Florenci, kde sme našli super prostredie aj ľudí, takže odporúčam,“ hovorí o tom, ako postupne ochutnáva kaviarenskú Európu.

Vyraziť by chcel napríklad do Benátok, kde možno nájsť Caffe Florian, najstaršiu taliansku kaviareň otvorenú v roku 1720.

A čo budúcnosť? Aj v tom má Róbert jasno. „Mojím cieľom je stať sa jedným z najlepších. A neskôr? Asi každý by chcel mať svoju vlastnú kaviareň,“ hovorí o métach, ktoré by chcel dosiahnuť.

Na súťažiach sa strieda sústredenie a stres s pohodou. FOTO: ARCHÍV (RP)


  1. Tragédia v Banskej Štiavnici: Polícia obvinila zo zabitia len 15-ročného chlapca 1 172
  2. HODNOTENIE PO JESENI: Oblastné majstrovstvá - Suverén z Repištia (+Jedenástka jesene) 166
  3. Kremnické Bane otvorili. Cena narástla o milióny 130
  4. Kremnické Bane: Mária sa pre zlú cestu ocitla pred rokmi na titulke novín. Obavy má aj dnes 117
  5. Úspech, aký nečakali. S originálnym projektom zahviezdili študenti v súťaži cvičných firiem 79
  6. Pohronie sa dnes lúči s jeseňou aj s Jožkom Sekerešom 78
  7. Pivnice pod najhonosnejšími domami na námestí v Kremnici otvoria pre verejnosť 49
  8. Kremnické Bane otvoria už zajtra. Stále však pripomínajú veľké stavenisko (+FOTO Z MIESTA) 28
  9. Skalka pri Kremnici má prvú via ferratu. V rámci Slovenska má jedno naj 26
  10. V podkroví našli policajti šesť kilogramov drogy. Žiarčanovi hrozí väzenie (+FOTO) 15

Najčítanejšie správy

Žiar

Tragédia v Banskej Štiavnici: Polícia obvinila zo zabitia len 15-ročného chlapca

O bližších okolnostiach prípadu polícia zatiaľ mlčí.

HODNOTENIE PO JESENI: Oblastné majstrovstvá - Suverén z Repištia (+Jedenástka jesene)

O víťaza ligy sa na jar pobije pravdepodobne trojica z Repištia, Hornej Vsi a Lutily.

Kremnické Bane otvorili. Cena narástla o milióny

Na ceste sa budú mesiace stretávať kamióny s mechanizmami a robotníkmi.

Kremnické Bane: Mária sa pre zlú cestu ocitla pred rokmi na titulke novín. Obavy má aj dnes

Ľudia žijúci na horskom priechode Kremnické Bane majú po jeho otvorení zmiešané pocity. Obávajú sa návratu kamiónov.

Úspech, aký nečakali. S originálnym projektom zahviezdili študenti v súťaži cvičných firiem

Hluchá ihla nepočuje, ale prehovorila. A zbierala úspech za úspechom.

Blízke regióny

Príchod belgického investora rozdeľuje Detvu

Nový zamestnávateľ sľubuje nadpriemerné mzdy.

Víťaz Newyorského maratónu Hazucha: Doma vedeli skôr ako ja, že som vyhral

Víťazstvom na Newyorskom maratóne vo svojej kategórii si rodák z Lieskovca splnil svoj sen. Prinášame vám exkluzívny rozhovor s Jánom Hazuchom.

Po diviakoch zostala spúšť

Diviaky vyčíňali na trávniku pri ihriskách v strede sídliska.

Nežná revolúcia zachvátila pred rokmi aj Lučenec (+ FOTO)

J. Suk: Nežnej revolúcii pomohla neschopnosť komunistov reagovať na situáciu.

Zatopil izbu v hoteli, ten žiada náhradu

Týmto konaním spoločnosti hotela spôsobil škodu za 3000 eur.

Všetky správy

Život s Teslou X nie je jednoduchý. Majiteľ chodí do servisu každý mesiac

Fanúšik otvorene porozprával o všetkých problémoch s autom, v servise bol už 25-krát.

Demonštrovať proti komunistom prišla v minisukni. Bála sa až na druhý deň

Študenti v Bratislave v roku 1989 predbehli pražskú novembrovú demonštráciu o jeden deň. Sledovala ich polícia aj televízia.

Na hymnu Nežnej revolúcie chce Ivo Hoffman zabudnúť. Napísal jej opačnú verziu

Už desať rokov nehral na gitare, spoločnosť ho sklamala.

Viedol slávny klub. Známy český tréner v rulete prehral hodnotu väčšej fabriky

Nebyť trpezlivej manželky Zuzany, možno by skončil na ulici ako bezdomovec.

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

Kam vyraziť