Streda, 24. apríl, 2019 | Meniny má Juraj

Mladý barista zbiera ocenenia. Kávu pripravuje s láskou

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

Róbert Palík začal kariéru úspešne.Róbert Palík začal kariéru úspešne.(Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

ŽIAR N. HR./KREMNICA. Za sebou má štúdium na žiarskej hotelovke a prvé pracovné skúsenosti v banskobystrickej kaviarni Le Roy bar & cafe. Kremničan Róbert Palík (20) je v brandži pomerne nový, no už si zažil prvé úspechy.

Na Majstrovstvách Slovenska si v kategórii barista za svoj výkon vyslúžil tretie miesto. Nedávno k nemu pridal ďalšie ocenenie – druhú priečku na českých majstrovstvách v príprave kávy s použitím aeropressu.

Za kávou sa skrýva veľa

„Obe súťaže boli pre mňa veľkou skúsenosťou. V Čechách však bola oveľa väčšia konkurencia, až 54 súťažiacich, takže to má pre mňa trochu inú hodnotu,“ hovorí a ďakuje skúsenejšiemu kolegovi, ktorý mu pomáhal s prípravou.

Čo by mal mať dobrý barista, si Róbert povedať netrúfa, za základné predpoklady však považuje záujem a nadšenie. „Musí ho to baviť a musí sa snažiť, potom prídu aj úspechy,“ myslí si aktuálny vicemajster Česka v príprave kávy alternatívnou metódou.

Povzbudzujúci nápoj po prvý raz ochutnal až krátko pred nástupom na strednú školu, čoskoro ho to však začalo ťahať práve k baristike.

„Chytilo ma to niekedy v druhom ročníku. Postupne som zistil, že káva nie je len výsledok v šálke, ktorý dostaneme na stôl, ale že je za ňou veľmi veľa vecí a aj ľudí, čo si to musia „odmakať“, aby sme si ju mohli vychutnať,“ približuje počiatky jeho fascinácie.

Dnes pracuje s výberovou kávou z krajín ako Etiópia, Keňa, Guatemala, Panama či Brazília. „Objedávame ju z pražiarní po celej Európe,“ vysvetľuje.

Čerstvé ocenenie zo susednej Českej republiky. FOTO: ARCHÍV (RP)

Dôležité sú emócie

Róbert rád začína ráno kávou Flat white, teda double espressom dolievaným ako cappuccino. Ľuďom však nechce diktovať, akú kávu majú piť. Necháva to na nich. „Každý nech pije kávu, aká mu chutí, keď sa pri tom cíti dobre a je spokojný. Vo veľkej miere je to o emóciách,“ tvrdí.

Podstatné podľa neho je, či je káva pripravovaná s dobrým pocitom. Technika sa dá zdokonaľovať, negatívny prístup však môže všetko pokaziť. „Samotný prístup obsluhujúceho prezradí veľa a od neho sa to celé odvíja. Káva musí byť pripravovaná s láskou - to je také moje know-how,“ usmieva sa.

V súťažiach, ktorých sa zúčastňuje, rozhodujú často len detaily – hodnotí sa nielen chuťová stránka, technické prvky, správna dĺžka extrakcie, utlačenie kávy v páke, ale aj vzhľad výsledného produktu.

V práci sa s kolegami vždy snažia o to, aby napríklad cappuccino potešilo aj oko zákazníka. Pomáha im pritom známa Latte art technika – teda zdobenie kávových nápojov našľahanou mliečnou penou.

„Závisí to od toho, koľko ľudí máme v prevádzke, koľko je času. Najjednoduchšie je srdiečko. Kolega kreslí labuť, ja rád používam motív tulipánov alebo vzor nazývaný vortex (viac sústredných sŕdc na hladine po obvode šálky – pozn. red.),“ opisuje.

Ochutnáva kaviarenskú Európu

V súčasnosti sa mladý barista snaží zdokonaľovať svoje zručnosti. Spätnú väzbu mu podľa jeho slov dávajú práve súťaže, kde zisťuje, v čom je dobrý a v čom za ostatnými zaostáva.

Spôsob, ako napredovať, je aj cestovanie za kávou. Preto výlety do zahraničia spája zároveň s návštevami vychytených kaviarní. „Z práce sme takto vyrazili do Budapešti, do Krakova. Nedávno sme vyskúšali napríklad výbornú pražskú kaviareň Ema Espresso Na Florenci, kde sme našli super prostredie aj ľudí, takže odporúčam,“ hovorí o tom, ako postupne ochutnáva kaviarenskú Európu.

Vyraziť by chcel napríklad do Benátok, kde možno nájsť Caffe Florian, najstaršiu taliansku kaviareň otvorenú v roku 1720.

A čo budúcnosť? Aj v tom má Róbert jasno. „Mojím cieľom je stať sa jedným z najlepších. A neskôr? Asi každý by chcel mať svoju vlastnú kaviareň,“ hovorí o métach, ktoré by chcel dosiahnuť.

Na súťažiach sa strieda sústredenie a stres s pohodou. FOTO: ARCHÍV (RP)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  3. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  4. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  5. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  6. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  7. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  8. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  9. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  10. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  1. Elegancia, športový duch alebo výkon? Hyundai i30 Fastback
  2. Pivovar Šariš rozdá regiónu 16-tisíc eur
  3. Gemerský expres priblíži nádherný kraj
  4. Takto sa môžete najlepšie chrániť pred výtlkmi
  5. Dokonalá záhrada? Nezabudnite na prísun vody.
  6. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  7. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  8. Women in business
  9. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  10. Bim Challenge 2019
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 22 862
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 10 153
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 422
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 6 923
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 514
  6. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 4 338
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 261
  8. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto 3 343
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 945
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 601

Hlavné správy z MY Žiar

PREČO ČÍTATE MY?

Aj aktivistka číta MY. Ľudia, o ktorých noviny píšu, ju často inšpirujú

Aj v regióne si vyberám dôveryhodné zdroje, hovorí Michaela Čillíková.

Michaela Čillíková.

V Hliníku nad Hronom folklór prežije. Vďaka deťom zo súboru Makovička (+FOTO)

Pre Makovičku tiež v súčasnosti krajčírka šije tradičné kroje.

Makovička a vítanie jari.

V dedinke Beluj zdobí centrum veľkonočná sliepočka zo sena (+ FOTO)

Po Veľkej noci chystajú v malom dedinskom múzeu výstavu kraslíc z belujských domácností.

Sliepočka zo sena.
SPRÁVU SME AKTUALIZOVALI O 17.52

Pri Trnavej Hore pátrali po vetroni, žiadny spadnutý však nenašli

Na miesto smerovali záchranné zložky, pád sa ale podľa policajnej hovorkyne nepotvrdil.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ 10:55

Auto na streche, prevrátený kamión. Cesta bola pre vážnu nehodu hodiny uzavretá

Vážna dopravná nehoda sa stala pred horským priechodom Biela hora.

Policajti sa ospravedlnili Michaele, ktorú počas zákroku dokopali

Krajský súd odsúdil troch expolicajtov na podmienečné tresty odňatia slobody.

Pustý hrad má mať novú turistickú atrakciu

Vláčik k nám prišiel z Anglicka. Predtým brázdil cesty vo svojej rodnej krajine.

Najdlhší krytý most na Slovensku budú opravovať, poznačil ho vek

Kolonádový most spája Piešťany s Kúpeľným ostrovom.

Vybrali SME

Už ste čítali?