Utorok, 22. október, 2019 | Meniny má Sergej

Mladý barista zbiera ocenenia. Kávu pripravuje s láskou

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

Róbert Palík začal kariéru úspešne.Róbert Palík začal kariéru úspešne.(Zdroj: IVA ZIGOVÁ)

„Káva by sa mala pripravovať s láskou,“ hovorí Róbert Palík, ktorý aktuálne boduje medzi baristami na Slovensku aj v Česku.

ŽIAR N. HR./KREMNICA. Za sebou má štúdium na žiarskej hotelovke a prvé pracovné skúsenosti v banskobystrickej kaviarni Le Roy bar & cafe. Kremničan Róbert Palík (20) je v brandži pomerne nový, no už si zažil prvé úspechy.

Na Majstrovstvách Slovenska si v kategórii barista za svoj výkon vyslúžil tretie miesto. Nedávno k nemu pridal ďalšie ocenenie – druhú priečku na českých majstrovstvách v príprave kávy s použitím aeropressu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Za kávou sa skrýva veľa

„Obe súťaže boli pre mňa veľkou skúsenosťou. V Čechách však bola oveľa väčšia konkurencia, až 54 súťažiacich, takže to má pre mňa trochu inú hodnotu,“ hovorí a ďakuje skúsenejšiemu kolegovi, ktorý mu pomáhal s prípravou.

Čo by mal mať dobrý barista, si Róbert povedať netrúfa, za základné predpoklady však považuje záujem a nadšenie. „Musí ho to baviť a musí sa snažiť, potom prídu aj úspechy,“ myslí si aktuálny vicemajster Česka v príprave kávy alternatívnou metódou.

Povzbudzujúci nápoj po prvý raz ochutnal až krátko pred nástupom na strednú školu, čoskoro ho to však začalo ťahať práve k baristike.

„Chytilo ma to niekedy v druhom ročníku. Postupne som zistil, že káva nie je len výsledok v šálke, ktorý dostaneme na stôl, ale že je za ňou veľmi veľa vecí a aj ľudí, čo si to musia „odmakať“, aby sme si ju mohli vychutnať,“ približuje počiatky jeho fascinácie.

Dnes pracuje s výberovou kávou z krajín ako Etiópia, Keňa, Guatemala, Panama či Brazília. „Objedávame ju z pražiarní po celej Európe,“ vysvetľuje.

Čerstvé ocenenie zo susednej Českej republiky. FOTO: ARCHÍV (RP)

Dôležité sú emócie

Róbert rád začína ráno kávou Flat white, teda double espressom dolievaným ako cappuccino. Ľuďom však nechce diktovať, akú kávu majú piť. Necháva to na nich. „Každý nech pije kávu, aká mu chutí, keď sa pri tom cíti dobre a je spokojný. Vo veľkej miere je to o emóciách,“ tvrdí.

Podstatné podľa neho je, či je káva pripravovaná s dobrým pocitom. Technika sa dá zdokonaľovať, negatívny prístup však môže všetko pokaziť. „Samotný prístup obsluhujúceho prezradí veľa a od neho sa to celé odvíja. Káva musí byť pripravovaná s láskou - to je také moje know-how,“ usmieva sa.

V súťažiach, ktorých sa zúčastňuje, rozhodujú často len detaily – hodnotí sa nielen chuťová stránka, technické prvky, správna dĺžka extrakcie, utlačenie kávy v páke, ale aj vzhľad výsledného produktu.

V práci sa s kolegami vždy snažia o to, aby napríklad cappuccino potešilo aj oko zákazníka. Pomáha im pritom známa Latte art technika – teda zdobenie kávových nápojov našľahanou mliečnou penou.

„Závisí to od toho, koľko ľudí máme v prevádzke, koľko je času. Najjednoduchšie je srdiečko. Kolega kreslí labuť, ja rád používam motív tulipánov alebo vzor nazývaný vortex (viac sústredných sŕdc na hladine po obvode šálky – pozn. red.),“ opisuje.

Ochutnáva kaviarenskú Európu

V súčasnosti sa mladý barista snaží zdokonaľovať svoje zručnosti. Spätnú väzbu mu podľa jeho slov dávajú práve súťaže, kde zisťuje, v čom je dobrý a v čom za ostatnými zaostáva.

Spôsob, ako napredovať, je aj cestovanie za kávou. Preto výlety do zahraničia spája zároveň s návštevami vychytených kaviarní. „Z práce sme takto vyrazili do Budapešti, do Krakova. Nedávno sme vyskúšali napríklad výbornú pražskú kaviareň Ema Espresso Na Florenci, kde sme našli super prostredie aj ľudí, takže odporúčam,“ hovorí o tom, ako postupne ochutnáva kaviarenskú Európu.

Vyraziť by chcel napríklad do Benátok, kde možno nájsť Caffe Florian, najstaršiu taliansku kaviareň otvorenú v roku 1720.

A čo budúcnosť? Aj v tom má Róbert jasno. „Mojím cieľom je stať sa jedným z najlepších. A neskôr? Asi každý by chcel mať svoju vlastnú kaviareň,“ hovorí o métach, ktoré by chcel dosiahnuť.

Na súťažiach sa strieda sústredenie a stres s pohodou. FOTO: ARCHÍV (RP)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  3. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  4. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  5. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  6. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  7. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  8. Koľko ovocia a zeleniny potrebujú deti? Mnohí rodičia to nevedia
  9. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  10. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  1. Zdravotné stoličky Adaptic sú v predaji tiež na Slovensku
  2. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  3. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  4. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  5. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  6. Koľko ovocia a zeleniny potrebujú deti? Mnohí rodičia to nevedia
  7. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  8. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  9. Levanduľa pre zamestnancov
  10. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 17 532
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 13 123
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 12 768
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 11 545
  5. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 9 333
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 607
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 6 206
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 5 775
  9. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu 5 447
  10. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 5 196

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Renáta Valkyová: Kožný lekár je vždy v pozícii detektíva

Medicína prináša rôzne, aj extrémne situácie a lekári s patričnou dávkou empatie vždy hľadajú riešenia.

Ako ovplyvnila novela Registračného a prestupového poriadku SFZ futbalový život

Najväčšiu novelu registračného a prestupového poriadku SFZ (RaPP) schválil výkonný výbor na svojom júnovom zasadaní, takže je účinná už takmer tri mesiace. Čo priniesla?

SPRÁVU SME AKTUALIZOVALI

V Kremnici horel rodinný dom. Z miesta odviezli muža v kritickom stave (+FOTO)

Na miesto ráno smerovalo dvanásť hasičov.

Požiar rodinného domu v Kremnici.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

SPRÁVU SME AKTUALIZOVALI

V Kremnici horel rodinný dom. Z miesta odviezli muža v kritickom stave (+FOTO)

Na miesto ráno smerovalo dvanásť hasičov.

Nemecký turista zomrel počas túry v Malej Fatre

Vrtuľník nemohol pre vietor zasiahnuť.

Pri Galante sa zrazil kamión s dodávkou

Na mieste aktuálne zasahujú hasiči i leteckí záchranári.

Vybrali SME

Už ste čítali?