Nedeľa, 19. august, 2018 | Meniny má Lýdia

FOTO: Vyhnianske pivo chutí aj vo Vietname

Prejdite sa s nami po najstaršom pivovare na Slovensku.

Najstarší pivovar na Slovensku má 542 rokov.(Zdroj: Lucia Svitková)

Denne sa vo vyhnianskom pivovare vyrobí okolo štyristodvadsaťtisíc pollitrových fliaš piva.

VYHNE. Pivovar Steiger v obci Vyhne s vyše päťstoštyridsaťročnou tradíciou žne už niekoľko rokov úspechy v pivných súťažiach. Ako tvrdí hlavný sládek Ján Šimonovič, sú za nimi nielen tvrdá drina zamestnancov, ale aj poctivé prísady či zachovaná tradičná metóda varenia piva.

Cez počítač, ale tradične

„Ročne vyexpedujeme okolo tristotisíc až tristodvadsať tisíc hektolitrov piva,“ hovorí Šimonovič. Pivovar zamestnáva okolo stoosemdesiat ľudí, prevažne z okolia Vyhní. Aj sortiment pivovaru je rozmanitý. „Vyrábame osempercentné svetlé pivá, desaťpercentné svetlé pivá, jedenásťpercentné svetlé pivá, dvanásťpercentné svetlé pivá a jedenásťpercentné tmavé pivo, ktoré je naším ťažiskom,“ vymenúva sládek. Okrem toho má pivovar v ponuke aj nealko pivo. „Vyrábame svetlé aj tmavé nealko a citrónové radlery,“ dodáva. Obľúbenými sú aj alkoholické radlery s malinovou, zázvorovou či citrónovou príchuťou. Pivo distribuujú vo fľašiach, v sudoch v plechovkách či v PET fľašiach.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pivovar pracuje s najmodernejšími technológiami ovládanými počítačom, avšak nezabúda na tradičnú výrobu piva. Hlavným mottom najstaršieho slovenského pivovaru je - vyrábať pivo tradične. „To znamená, že sa pivo uvarí a kvasí ďalej v kvasných kadiach. Odtiaľ putuje na dozrievanie do pivníc. Celý proces varenia piva trvá okolo štyridsať dní,“ vysvetľuje sládek.

Pivovar nepoužíva žiadne náhradné suroviny ako cukor, či jačmeň. „Základnou surovinou pri výrobe piva je u nás stopercentný slad,“ zdôrazňuje sládek. Ďalšou dôležitou surovinou je chmeľ, ktorý do pivovaru dovážajú z Čiech. Vodu, ktorú pivovar používa, čerpá zo svojej vlastnej studne. A samozrejme, nešlo by to bez kvasníc. „Doba kvasenia v kvasných kadiach sa pohybuje od desať do dvanásť dní,“ približuje Šimonovič.

Našlo si cestu aj do Ázie

Postup varenia piva je nasledovný. Slad sa najskôr čistí a potom sa ďalej pomocou elevátorov a takzvaných „šnekov“ dotiahne na varovňu, kde sa zmieša s vodou. Vymiešaná masa sa následne varí s chmeľom. Vyvarená zmes sa postupne schladí na zákvasnú teplotu a pivo začína kvasiť. Po vykvasení sa pivo schladzuje v pivniciach pri teplote do troch stupňov. Vychladené pivo potom prechádza filtráciou. Prefiltrované pivo následne putuje do zásobných tankov, kde je pripravené na plnenie do sudov a fľašiek. „Denne vyrobíme okolo štyristodvadsať tisíc pollitroviek,“ hovorí sládek.

Pivo Steiger sa teší obľube nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Distribuuje sa do Maďarska, Ruska, Litvy, Francúzska, Srbska. „Dokonca tretí rok už pivo vyvážame aj do Vietnamu, kde tiež ide na odbyt,“ približuje cesty, na ktoré sa nápoj z obce Vyhne vydáva rôznymi smermi.

Tu sa proces varenia piva začína.

Vykvasené pivo spoznáte podľa bielej peny.

Vykvasené pivo sa následne schladzuje v pivniciach pri teplote troch stupňov.

Po vychladení pivo prechádza filtráciou.

Denne sa v pivovare vyrobí okolo 420 000 pollitroviek.

Pivovar má aj vlastnú krčmičku pre turistov. Vystavené sú v nej aj ocenenia zo súťaží.

Takto pivovar vyzeral v minulosti. Fotografie visia v pivovarskej krčmičke. FOTO: LUCIA SVITKOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 12 258
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 422
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 8 409
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 167
  5. Vizuálny smog je problém 3 089
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 815
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 585
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 282
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 779
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 343

Hlavné správy z MY Žiar

August 68 pripomína už aj zberateľská minca. S motívom svetoznámej fotografie

Na mincu s motívom odporu proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy čakali zberatelia v radoch.

Pohronie víťazne. Tesák: Vyhrali sme zaslúžene

Domáce Pohronie v druhom polčase prevalcovalo Bardejov a berie zo zápasu tri body.

Zažite rytiersku strašidelnú noc na Revišti

Návštevníci dnes môžu pomôcť brigádou. Večer ich na hrade čaká návrat do minulosti.

Veľká premena: Zo starej pajty urobili múzeum

V Beluji neďaleko Banskej Štiavnice vďaka nadšencom a stovkám hodín dobrovoľníckych prác vyrástlo múzeum.

Fanúšikovia sa sťažovali na dlhé rady v bufete. Žiarsky klub ohlásil zmenu

Bufety na novom štadióne otvoria dva, ľudia sa sťažovali na dlhé rady.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Spoločenstvo chce na lazoch vlastnú hrobku

V Škriavniku sa udomácnili ľudia zo združenia, ktorého predpisy nedovoľujú, aby boli pochovaní na verejnom cintoríne.

Vybrali SME

Už ste čítali?