Štvrtok, 8. december, 2022 | Meniny má Marína

FOTO: Vyhnianske pivo chutí aj vo Vietname

Prejdite sa s nami po najstaršom pivovare na Slovensku.

Ilustračná fotoIlustračná foto (Zdroj: Lucia Svitková)

Denne sa vo vyhnianskom pivovare vyrobí okolo štyristodvadsaťtisíc pollitrových fliaš piva.

VYHNE. Pivovar Steiger v obci Vyhne s vyše päťstoštyridsaťročnou tradíciou žne už niekoľko rokov úspechy v pivných súťažiach. Ako tvrdí hlavný sládek Ján Šimonovič, sú za nimi nielen tvrdá drina zamestnancov, ale aj poctivé prísady či zachovaná tradičná metóda varenia piva.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cez počítač, ale tradične

„Ročne vyexpedujeme okolo tristotisíc až tristodvadsať tisíc hektolitrov piva,“ hovorí Šimonovič. Pivovar zamestnáva okolo stoosemdesiat ľudí, prevažne z okolia Vyhní. Aj sortiment pivovaru je rozmanitý. „Vyrábame osempercentné svetlé pivá, desaťpercentné svetlé pivá, jedenásťpercentné svetlé pivá, dvanásťpercentné svetlé pivá a jedenásťpercentné tmavé pivo, ktoré je naším ťažiskom,“ vymenúva sládek. Okrem toho má pivovar v ponuke aj nealko pivo. „Vyrábame svetlé aj tmavé nealko a citrónové radlery,“ dodáva. Obľúbenými sú aj alkoholické radlery s malinovou, zázvorovou či citrónovou príchuťou. Pivo distribuujú vo fľašiach, v sudoch v plechovkách či v PET fľašiach.

SkryťVypnúť reklamu

Pivovar pracuje s najmodernejšími technológiami ovládanými počítačom, avšak nezabúda na tradičnú výrobu piva. Hlavným mottom najstaršieho slovenského pivovaru je - vyrábať pivo tradične. „To znamená, že sa pivo uvarí a kvasí ďalej v kvasných kadiach. Odtiaľ putuje na dozrievanie do pivníc. Celý proces varenia piva trvá okolo štyridsať dní,“ vysvetľuje sládek.

Pivovar nepoužíva žiadne náhradné suroviny ako cukor, či jačmeň. „Základnou surovinou pri výrobe piva je u nás stopercentný slad,“ zdôrazňuje sládek. Ďalšou dôležitou surovinou je chmeľ, ktorý do pivovaru dovážajú z Čiech. Vodu, ktorú pivovar používa, čerpá zo svojej vlastnej studne. A samozrejme, nešlo by to bez kvasníc. „Doba kvasenia v kvasných kadiach sa pohybuje od desať do dvanásť dní,“ približuje Šimonovič.

SkryťVypnúť reklamu

Našlo si cestu aj do Ázie

Postup varenia piva je nasledovný. Slad sa najskôr čistí a potom sa ďalej pomocou elevátorov a takzvaných „šnekov“ dotiahne na varovňu, kde sa zmieša s vodou. Vymiešaná masa sa následne varí s chmeľom. Vyvarená zmes sa postupne schladí na zákvasnú teplotu a pivo začína kvasiť. Po vykvasení sa pivo schladzuje v pivniciach pri teplote do troch stupňov. Vychladené pivo potom prechádza filtráciou. Prefiltrované pivo následne putuje do zásobných tankov, kde je pripravené na plnenie do sudov a fľašiek. „Denne vyrobíme okolo štyristodvadsať tisíc pollitroviek,“ hovorí sládek.

Pivo Steiger sa teší obľube nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Distribuuje sa do Maďarska, Ruska, Litvy, Francúzska, Srbska. „Dokonca tretí rok už pivo vyvážame aj do Vietnamu, kde tiež ide na odbyt,“ približuje cesty, na ktoré sa nápoj z obce Vyhne vydáva rôznymi smermi.

SkryťVypnúť reklamu

Tu sa proces varenia piva začína.

Vykvasené pivo spoznáte podľa bielej peny.

Vykvasené pivo sa následne schladzuje v pivniciach pri teplote troch stupňov.

Po vychladení pivo prechádza filtráciou.

Denne sa v pivovare vyrobí okolo 420 000 pollitroviek.

Pivovar má aj vlastnú krčmičku pre turistov. Vystavené sú v nej aj ocenenia zo súťaží.

Takto pivovar vyzeral v minulosti. Fotografie visia v pivovarskej krčmičke. FOTO: LUCIA SVITKOVÁ

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf sporiteľne: Synovia ma inšpirujú, čo čítať a koho sledovať
  2. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  3. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  4. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  5. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  6. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  7. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  8. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  1. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  2. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  3. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  4. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  5. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  6. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  7. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  8. Auto do 14-tisíc už nekúpite. Zvážte radšej prenájom
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 710
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 614
  3. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 919
  4. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 155
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 4 998
  6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 284
  7. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME 3 273
  8. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 3 100

Blogy SME

  1. Dominika Dongova: Milý muž, TOTO tvoja žena chce, hoci ti to nepovie..
  2. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (7): O rozdieloch v cikaní – Namíbia vs. Európa
  3. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Grilážky
  4. Peter Maroncik: Tak čo, Brittney, myslíš, že Ťa má Amerika rada?
  5. Milan Lorinc: Bojíte sa pádu vlády? A čo ste preto urobili?!
  6. Miroslav Daniš: Rozpočet
  7. ASEKOL SK: Prežite Vianoce ekologicky aj u vás doma. Prinášame vám 5 tipov, ako na to.
  8. Lubomir Zahora: Schrinkflation- skryté zvyšovanie cien v supermarkete
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 15 366
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 14 346
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 11 682
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 978
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 716
  6. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 615
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 265
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 1 913
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Regionálne noviny MY organizujú už niekoľko rokov advetné podujatie Slovensko spieva koledy, ktoré v predvianočnom čase spája obyvateľov našej krajiny.


7. dec
Súkromná škola umeleckého priemyslu v Kremnici.

Žiaci v škole ani nie sú a študujú dištančne.


5. dec
Návrh podoby Parku Štefana Moysesa.

Cieľ je spojiť park a objekt kaštieľa do harmonického celku.


SITA 5. dec
Ilustračná fotografia.

Od budúceho roka by mohli platiť desaťnásobne vyššiu daň z nehnuteľností.


TASR 2. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Opäť sa v čase, keď nie je futbalová sezóna, vraciame k článkom o futbalových rozhodcoch, ktoré sme začali už vlani. Dnes vám predstavíme mladú začínajúcu rozhodkyňu, šestnásťročnú Katarínu Hrčovú.


7. dec

Približne 25 miliónov eur by mala stáť výstavba nového športovo-zábavného parku nadväzujúceho na letné kúpalisko Čajka v Bojniciach.


SITA 7. dec

Zachoval sa malý parčík na jej počesť.


7. dec

Obrovský kaštieľ bol blízko zániku, teraz ukrýva atrakciu, ktorá láka ľudí z celého Slovenska.


7. dec

Blogy SME

  1. Dominika Dongova: Milý muž, TOTO tvoja žena chce, hoci ti to nepovie..
  2. Dada Vozáriková: Namíbijský denník (7): O rozdieloch v cikaní – Namíbia vs. Európa
  3. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Grilážky
  4. Peter Maroncik: Tak čo, Brittney, myslíš, že Ťa má Amerika rada?
  5. Milan Lorinc: Bojíte sa pádu vlády? A čo ste preto urobili?!
  6. Miroslav Daniš: Rozpočet
  7. ASEKOL SK: Prežite Vianoce ekologicky aj u vás doma. Prinášame vám 5 tipov, ako na to.
  8. Lubomir Zahora: Schrinkflation- skryté zvyšovanie cien v supermarkete
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 15 366
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 14 346
  3. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 11 682
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 978
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 716
  6. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 615
  7. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 265
  8. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 1 913
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu