Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián

FOTO: Vyhnianske pivo chutí aj vo Vietname

Prejdite sa s nami po najstaršom pivovare na Slovensku.

Najstarší pivovar na Slovensku má 542 rokov.Najstarší pivovar na Slovensku má 542 rokov.(Zdroj: Lucia Svitková)

Denne sa vo vyhnianskom pivovare vyrobí okolo štyristodvadsaťtisíc pollitrových fliaš piva.

VYHNE. Pivovar Steiger v obci Vyhne s vyše päťstoštyridsaťročnou tradíciou žne už niekoľko rokov úspechy v pivných súťažiach. Ako tvrdí hlavný sládek Ján Šimonovič, sú za nimi nielen tvrdá drina zamestnancov, ale aj poctivé prísady či zachovaná tradičná metóda varenia piva.

Cez počítač, ale tradične

„Ročne vyexpedujeme okolo tristotisíc až tristodvadsať tisíc hektolitrov piva,“ hovorí Šimonovič. Pivovar zamestnáva okolo stoosemdesiat ľudí, prevažne z okolia Vyhní. Aj sortiment pivovaru je rozmanitý. „Vyrábame osempercentné svetlé pivá, desaťpercentné svetlé pivá, jedenásťpercentné svetlé pivá, dvanásťpercentné svetlé pivá a jedenásťpercentné tmavé pivo, ktoré je naším ťažiskom,“ vymenúva sládek. Okrem toho má pivovar v ponuke aj nealko pivo. „Vyrábame svetlé aj tmavé nealko a citrónové radlery,“ dodáva. Obľúbenými sú aj alkoholické radlery s malinovou, zázvorovou či citrónovou príchuťou. Pivo distribuujú vo fľašiach, v sudoch v plechovkách či v PET fľašiach.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pivovar pracuje s najmodernejšími technológiami ovládanými počítačom, avšak nezabúda na tradičnú výrobu piva. Hlavným mottom najstaršieho slovenského pivovaru je - vyrábať pivo tradične. „To znamená, že sa pivo uvarí a kvasí ďalej v kvasných kadiach. Odtiaľ putuje na dozrievanie do pivníc. Celý proces varenia piva trvá okolo štyridsať dní,“ vysvetľuje sládek.

Pivovar nepoužíva žiadne náhradné suroviny ako cukor, či jačmeň. „Základnou surovinou pri výrobe piva je u nás stopercentný slad,“ zdôrazňuje sládek. Ďalšou dôležitou surovinou je chmeľ, ktorý do pivovaru dovážajú z Čiech. Vodu, ktorú pivovar používa, čerpá zo svojej vlastnej studne. A samozrejme, nešlo by to bez kvasníc. „Doba kvasenia v kvasných kadiach sa pohybuje od desať do dvanásť dní,“ približuje Šimonovič.

Našlo si cestu aj do Ázie

Postup varenia piva je nasledovný. Slad sa najskôr čistí a potom sa ďalej pomocou elevátorov a takzvaných „šnekov“ dotiahne na varovňu, kde sa zmieša s vodou. Vymiešaná masa sa následne varí s chmeľom. Vyvarená zmes sa postupne schladí na zákvasnú teplotu a pivo začína kvasiť. Po vykvasení sa pivo schladzuje v pivniciach pri teplote do troch stupňov. Vychladené pivo potom prechádza filtráciou. Prefiltrované pivo následne putuje do zásobných tankov, kde je pripravené na plnenie do sudov a fľašiek. „Denne vyrobíme okolo štyristodvadsať tisíc pollitroviek,“ hovorí sládek.

Pivo Steiger sa teší obľube nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Distribuuje sa do Maďarska, Ruska, Litvy, Francúzska, Srbska. „Dokonca tretí rok už pivo vyvážame aj do Vietnamu, kde tiež ide na odbyt,“ približuje cesty, na ktoré sa nápoj z obce Vyhne vydáva rôznymi smermi.

Tu sa proces varenia piva začína.

Vykvasené pivo spoznáte podľa bielej peny.

Vykvasené pivo sa následne schladzuje v pivniciach pri teplote troch stupňov.

Po vychladení pivo prechádza filtráciou.

Denne sa v pivovare vyrobí okolo 420 000 pollitroviek.

Pivovar má aj vlastnú krčmičku pre turistov. Vystavené sú v nej aj ocenenia zo súťaží.

Takto pivovar vyzeral v minulosti. Fotografie visia v pivovarskej krčmičke. FOTO: LUCIA SVITKOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  2. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  3. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  4. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Nestarnú, ale dozrievajú
  7. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  9. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 14 883
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 13 973
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 723
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 8 626
  5. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 8 280
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 735
  7. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 644
  8. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 7 353
  9. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 6 840
  10. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 6 708

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Obľúbený tajch bojuje s problémom, znečisťujú ho žumpy

Mesto aj okresný úrad situáciu už dlhšie monitorujú.

Tajch znečisťujú žumpy.

Poslanci odsúhlasili zvýšenie mestských daní

Odklepnuté zmeny sa dotknú sadzieb daní z pozemkov i stavieb.

Ilustračné foto
Banská Štiavnica.

V obci začali s likvidáciou pomníka

Chcú okrem neho zveľadiť aj okolité priestranstvo.

Obec začala s likvidáciou pomníka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FOTO: Mladík unikal polícii, autom zrazil troch ľudí

Auto letelo niekoľko metrov a narazilo do ľudí, ktorí stáli na chodníku.

Ďalšia zrazená chodkyňa na priechode v Nitre. Vodič opäť ušiel

V priebehu niekoľkých dní ide už o tretí prípad. Ak máte bližšie informácie, kontaktujte políciu.

Vážna nehoda na obchvate, motocyklista bol v bezvedomí

Dnes dopoludnia sa na severnom obchvate stala vážna nehoda s účasťou motocyklistu.

Zajtra ráno uzavrú cestu do Žiliny

V sobotu bude uzávierka cesty do Žiliny trvať od 7.30 do 15.30 h. Uzávierka bude aj v nedeľu, ale len doobeda.

Vybrali SME

Už ste čítali?