Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

FOTO: Vyhnianske pivo chutí aj vo Vietname

Prejdite sa s nami po najstaršom pivovare na Slovensku.

Najstarší pivovar na Slovensku má 542 rokov.Najstarší pivovar na Slovensku má 542 rokov. (Zdroj: Lucia Svitková)

Denne sa vo vyhnianskom pivovare vyrobí okolo štyristodvadsaťtisíc pollitrových fliaš piva.

VYHNE. Pivovar Steiger v obci Vyhne s vyše päťstoštyridsaťročnou tradíciou žne už niekoľko rokov úspechy v pivných súťažiach. Ako tvrdí hlavný sládek Ján Šimonovič, sú za nimi nielen tvrdá drina zamestnancov, ale aj poctivé prísady či zachovaná tradičná metóda varenia piva.

Cez počítač, ale tradične

„Ročne vyexpedujeme okolo tristotisíc až tristodvadsať tisíc hektolitrov piva,“ hovorí Šimonovič. Pivovar zamestnáva okolo stoosemdesiat ľudí, prevažne z okolia Vyhní. Aj sortiment pivovaru je rozmanitý. „Vyrábame osempercentné svetlé pivá, desaťpercentné svetlé pivá, jedenásťpercentné svetlé pivá, dvanásťpercentné svetlé pivá a jedenásťpercentné tmavé pivo, ktoré je naším ťažiskom,“ vymenúva sládek. Okrem toho má pivovar v ponuke aj nealko pivo. „Vyrábame svetlé aj tmavé nealko a citrónové radlery,“ dodáva. Obľúbenými sú aj alkoholické radlery s malinovou, zázvorovou či citrónovou príchuťou. Pivo distribuujú vo fľašiach, v sudoch v plechovkách či v PET fľašiach.

Skryť Vypnúť reklamu

Pivovar pracuje s najmodernejšími technológiami ovládanými počítačom, avšak nezabúda na tradičnú výrobu piva. Hlavným mottom najstaršieho slovenského pivovaru je - vyrábať pivo tradične. „To znamená, že sa pivo uvarí a kvasí ďalej v kvasných kadiach. Odtiaľ putuje na dozrievanie do pivníc. Celý proces varenia piva trvá okolo štyridsať dní,“ vysvetľuje sládek.

Pivovar nepoužíva žiadne náhradné suroviny ako cukor, či jačmeň. „Základnou surovinou pri výrobe piva je u nás stopercentný slad,“ zdôrazňuje sládek. Ďalšou dôležitou surovinou je chmeľ, ktorý do pivovaru dovážajú z Čiech. Vodu, ktorú pivovar používa, čerpá zo svojej vlastnej studne. A samozrejme, nešlo by to bez kvasníc. „Doba kvasenia v kvasných kadiach sa pohybuje od desať do dvanásť dní,“ približuje Šimonovič.

Skryť Vypnúť reklamu

Našlo si cestu aj do Ázie

Postup varenia piva je nasledovný. Slad sa najskôr čistí a potom sa ďalej pomocou elevátorov a takzvaných „šnekov“ dotiahne na varovňu, kde sa zmieša s vodou. Vymiešaná masa sa následne varí s chmeľom. Vyvarená zmes sa postupne schladí na zákvasnú teplotu a pivo začína kvasiť. Po vykvasení sa pivo schladzuje v pivniciach pri teplote do troch stupňov. Vychladené pivo potom prechádza filtráciou. Prefiltrované pivo následne putuje do zásobných tankov, kde je pripravené na plnenie do sudov a fľašiek. „Denne vyrobíme okolo štyristodvadsať tisíc pollitroviek,“ hovorí sládek.

Pivo Steiger sa teší obľube nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Distribuuje sa do Maďarska, Ruska, Litvy, Francúzska, Srbska. „Dokonca tretí rok už pivo vyvážame aj do Vietnamu, kde tiež ide na odbyt,“ približuje cesty, na ktoré sa nápoj z obce Vyhne vydáva rôznymi smermi.

Skryť Vypnúť reklamu

Tu sa proces varenia piva začína.

Vykvasené pivo spoznáte podľa bielej peny.

Vykvasené pivo sa následne schladzuje v pivniciach pri teplote troch stupňov.

Po vychladení pivo prechádza filtráciou.

Denne sa v pivovare vyrobí okolo 420 000 pollitroviek.

Pivovar má aj vlastnú krčmičku pre turistov. Vystavené sú v nej aj ocenenia zo súťaží.

Takto pivovar vyzeral v minulosti. Fotografie visia v pivovarskej krčmičke. FOTO: LUCIA SVITKOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 145
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 561
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 342
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 546
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 815
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 717
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 619
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 369
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 173
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Ilustračné foto.

Samospráva už vybrala odberové miesta, hľadať bude aj dobrovoľníkov

O konkrétnych miestach bude informovať v piatok.

Testovanie na nový koronavírus.

Kalvária bude ešte krajšia, nasvietia ďalší kostol

Nočný obraz pamiatky tak už bude kompletný.

Banskoštiavnická Kalvária.

Výsledky policajnej akcie na drogy a alkohol prekvapili

Policajti zaistili aj vrecúška so sušenou rastlinou.

Obsah vrecúšok smeroval na expertízu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?