Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

FOTO: Vyhnianske pivo chutí aj vo Vietname

Prejdite sa s nami po najstaršom pivovare na Slovensku.

Ilustračná fotoIlustračná foto (Zdroj: Lucia Svitková)

Denne sa vo vyhnianskom pivovare vyrobí okolo štyristodvadsaťtisíc pollitrových fliaš piva.

VYHNE. Pivovar Steiger v obci Vyhne s vyše päťstoštyridsaťročnou tradíciou žne už niekoľko rokov úspechy v pivných súťažiach. Ako tvrdí hlavný sládek Ján Šimonovič, sú za nimi nielen tvrdá drina zamestnancov, ale aj poctivé prísady či zachovaná tradičná metóda varenia piva.

Cez počítač, ale tradične

„Ročne vyexpedujeme okolo tristotisíc až tristodvadsať tisíc hektolitrov piva,“ hovorí Šimonovič. Pivovar zamestnáva okolo stoosemdesiat ľudí, prevažne z okolia Vyhní. Aj sortiment pivovaru je rozmanitý. „Vyrábame osempercentné svetlé pivá, desaťpercentné svetlé pivá, jedenásťpercentné svetlé pivá, dvanásťpercentné svetlé pivá a jedenásťpercentné tmavé pivo, ktoré je naším ťažiskom,“ vymenúva sládek. Okrem toho má pivovar v ponuke aj nealko pivo. „Vyrábame svetlé aj tmavé nealko a citrónové radlery,“ dodáva. Obľúbenými sú aj alkoholické radlery s malinovou, zázvorovou či citrónovou príchuťou. Pivo distribuujú vo fľašiach, v sudoch v plechovkách či v PET fľašiach.

Skryť Vypnúť reklamu

Pivovar pracuje s najmodernejšími technológiami ovládanými počítačom, avšak nezabúda na tradičnú výrobu piva. Hlavným mottom najstaršieho slovenského pivovaru je - vyrábať pivo tradične. „To znamená, že sa pivo uvarí a kvasí ďalej v kvasných kadiach. Odtiaľ putuje na dozrievanie do pivníc. Celý proces varenia piva trvá okolo štyridsať dní,“ vysvetľuje sládek.

Pivovar nepoužíva žiadne náhradné suroviny ako cukor, či jačmeň. „Základnou surovinou pri výrobe piva je u nás stopercentný slad,“ zdôrazňuje sládek. Ďalšou dôležitou surovinou je chmeľ, ktorý do pivovaru dovážajú z Čiech. Vodu, ktorú pivovar používa, čerpá zo svojej vlastnej studne. A samozrejme, nešlo by to bez kvasníc. „Doba kvasenia v kvasných kadiach sa pohybuje od desať do dvanásť dní,“ približuje Šimonovič.

Skryť Vypnúť reklamu

Našlo si cestu aj do Ázie

Postup varenia piva je nasledovný. Slad sa najskôr čistí a potom sa ďalej pomocou elevátorov a takzvaných „šnekov“ dotiahne na varovňu, kde sa zmieša s vodou. Vymiešaná masa sa následne varí s chmeľom. Vyvarená zmes sa postupne schladí na zákvasnú teplotu a pivo začína kvasiť. Po vykvasení sa pivo schladzuje v pivniciach pri teplote do troch stupňov. Vychladené pivo potom prechádza filtráciou. Prefiltrované pivo následne putuje do zásobných tankov, kde je pripravené na plnenie do sudov a fľašiek. „Denne vyrobíme okolo štyristodvadsať tisíc pollitroviek,“ hovorí sládek.

Pivo Steiger sa teší obľube nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Distribuuje sa do Maďarska, Ruska, Litvy, Francúzska, Srbska. „Dokonca tretí rok už pivo vyvážame aj do Vietnamu, kde tiež ide na odbyt,“ približuje cesty, na ktoré sa nápoj z obce Vyhne vydáva rôznymi smermi.

Skryť Vypnúť reklamu

Tu sa proces varenia piva začína.

Vykvasené pivo spoznáte podľa bielej peny.

Vykvasené pivo sa následne schladzuje v pivniciach pri teplote troch stupňov.

Po vychladení pivo prechádza filtráciou.

Denne sa v pivovare vyrobí okolo 420 000 pollitroviek.

Pivovar má aj vlastnú krčmičku pre turistov. Vystavené sú v nej aj ocenenia zo súťaží.

Takto pivovar vyzeral v minulosti. Fotografie visia v pivovarskej krčmičke. FOTO: LUCIA SVITKOVÁ

Najčítanejšie na My Žiar

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  7. Opäť sme na dobrej vlne
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  2. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  3. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  4. Opäť sme na dobrej vlne
  5. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  6. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  10. Tento rok turizmu neprial
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 16 332
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 14 076
  3. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 10 066
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 768
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 791
  6. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 5 573
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 5 358
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 4 910
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 955
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 767

Blogy SME

  1. Vladimír Seman: Zváštne hobby košického župana: Streľba do vlastného kolena
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (3. - 9.12.1921)
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia
  4. Samuel Ivančák: Hommage à Miroslav Zikmund
  5. Naďa Serafínová: Komentár autora: Zdravotníci, sme s vami
  6. Marek Strapko: Tak tomuto sa hovorí politicky vyzretý líder!
  7. Ján Marton: Vízia ministerstva pôdohospodárstva 2035 - oslava víťazného februára 1948.
  8. Ivan Mlynár: ZUZANA ČAPUTOVÁ – JEDINÝ ŠTÁTNIK V KRÁĽOVSTVE PLEBEJSKOM.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 13 491
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 629
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 578
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 076
  5. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 744
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 739
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 712
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 569
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Na mieste smrteľnej dopravnej nehody.

Žiaľ, v prípade tragickej dopravnej nehody asistoval alkohol.


11 h
Domov pri kaštieli.

Zariadenie je výsledkom viac ako dva a pol ročnej práce.


TASR 30. nov

Diskusiu vysielame v stredu 1. decembra 2021 o 10. hodine


30. nov

Raz vyrobila aj maturitné tablo z medovníkového cesta a fotografie na ňom ozdobila ornamentmi z polevy. No jej špecialitou sú šperkovnice rôznych tvarov, do ktorých ukladá malé medovníčky. Medovnikárka Alena Bistárová zo Žiliny.


29. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V okresoch Rimavská Sobota a Revúca PCR testy potvrdili veľa infikovaných covidom.


1. dec

Policajti mladého muža poznajú, jeho správanie riešili niekoľkokrát. Obvinili ho z útoku na verejného činiteľa.


15 h

Odporúčajú ľuďom, aby sa pohybovali v skupinkách.


21 h

Dlhoročná folkloristka, speváčka, členka folklórnych skupín a propagátorka ľudovej kultúry a zvykov našich predkov Martina Žabčíková zomrela 29. novembra vo veku 37 rokov.


21 h

Blogy SME

  1. Vladimír Seman: Zváštne hobby košického župana: Streľba do vlastného kolena
  2. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (3. - 9.12.1921)
  3. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia
  4. Samuel Ivančák: Hommage à Miroslav Zikmund
  5. Naďa Serafínová: Komentár autora: Zdravotníci, sme s vami
  6. Marek Strapko: Tak tomuto sa hovorí politicky vyzretý líder!
  7. Ján Marton: Vízia ministerstva pôdohospodárstva 2035 - oslava víťazného februára 1948.
  8. Ivan Mlynár: ZUZANA ČAPUTOVÁ – JEDINÝ ŠTÁTNIK V KRÁĽOVSTVE PLEBEJSKOM.
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 13 491
  2. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 629
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 7 578
  4. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 5 076
  5. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 744
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 739
  7. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 712
  8. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 569
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu