Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Viete, čo sú podymníke? Originál svätokrížske ochutnáte počas jarmoku

Pôvodnú clebovú pec v Svätokrížskom dome už otestovali. Podymníky alebo podymníke upečené priamo v nej budete môcť ochutnať počas Žiarskeho jarmoku.

Takto testovali pec, ktorá naposledy poslúžila pred desiatkami rokov.Takto testovali pec, ktorá naposledy poslúžila pred desiatkami rokov. (Zdroj: Dušan DuPe Pethö)

Chlebovú pec v Svätokrížskom dome už otestovali. Podymníky alebo podymníke upečené priamo v nej budete môcť ochutnať počas Žiarskeho jarmoku.

ŽIAR NAD HRONOM. Hoci mesto rekonštrukciu a budúce sprístupnenie Svätokrížskeho domu na rovnomennom námestí ešte len plánuje, jeho potenciál chce využiť už počas tohtoročného Žiarskeho jarmoku, ktorý sa bude konať 8. až 10. októbra. V pôvodnej chlebovej peci sa budú opäť piecť podymníky a možno aj domáci chlieb.

Dvor otvoria pre verejnosť

"Máme tam zachovanú pec, ktorú pracovníčky mestského kultúrneho centra nedávno vyskúšali, preto by sme Žiarčanom chceli predviesť pečenie v nej. Dvor by sme na nejaký čas počas jarmoku otvorili pre návštevníkov a miesto na ňom by mohli nájsť aj tradičné remeslá," povedal hovorca mesta Martin Baláž.

Skryť Vypnúť reklamu

Konkrétny program približujúci život obyvateľov niekdajšieho Svätého Kríža, ktorí boli známi ako vychýrení výrobcovia a jarmoční predajcovia zabíjačkových špecialít, kvôli čomu si vyslúžili prezývku hurkári, zverejní mesto krátko pred samotným jarmokom. Baláž pripomenul, že v minulosti už priamo v centre mesta či v areáli jednej zo základných škôl ukázali, ako sa kedysi varil domáci slivkový lekvár priamo pod holým nebom a na aké spôsoby ho ľudia v kuchyni mali najradšej.

Pekávali chlieb aj mrváne

Pečenie v zachovanej peci, ktorá sa naposledy používala pred desiatkami rokov, si nedávno vyskúšali Ľudmila Pulišová z mestského kultúrneho centra spolu s kolegyňou.

"Pec sme, samozrejme, najskôr poriadne vyčistili a vypálili. Až po tom sme zamiesili na domáci chlebík z múky, zemiakov uvarených v šupke, vody a kvásku ochutený len soľou a rascou. Predtým sme však upiekli podymníke, ako sa hovorilo u nás v Šášovskom Podhradí aj vo Svätom Kríži. Tieto placky z cesta, ktoré sa odoberie z toho chlebového, slúžili v minulosti na otestovanie teploty v peci, či nie je príliš alebo naopak málo vyhriata," priblížila Pulišová, ktorá sa zo záujmu už roky venuje tradíciám a zvykosloviu regiónu.

Skryť Vypnúť reklamu

Podymníky, nárečovo podymníke, sa potierali rozpustenou masťou s cesnakom. "Zapíjali sa kyslým mliekom a bola to pochúťka. Práve túto chuť, ktorú už väčšina ľudí nemá kde a ako zažiť, by sme chceli priblížiť Žiarčanom a návštevníkom jarmoku," povedala.

V minulosti podľa nej slúžila pec zachovaná v dome, ktorý nedávno kúpilo mesto na Svätokrížskom námestí, práve na pečenie chleba. "Podľa môjho odhadu sa do nej naraz môže zmestiť osem až desať pecňov. V minulosti sa v nej ale mohli pekávať napríklad aj takzvané mrváne, koláče typické pre svadby," pripomenula ďalší z tradičných výrobkov z kysnutého cesta. "Keď som ešte ako dievča vyrastala v Šašovskom Podhradí, ženy doma bežne pekávali chlieb. Mrváň na svadbu mi však už v dedine piekli ako poslednej," zaspomínala si.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 816
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 933
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 941
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 172
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 638
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 496
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 401
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 391
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 249
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

ilustračné foto

Skríningového testovania na nový koronavírus sa v Žiari nad Hronom počas víkendu zúčastnilo 6757 ľudí, miera pozitívnych prípadov dosiahla 1,139 percenta.

11 h
Ilustračná foto

Nemocnica začala s očkovaním ďalšej skupiny obyvateľstva. Hospitalizovaných je aktuálne 33 pacientov s COVID-19.

12 h
Ilustračná foto

Včerajšie výsledky PCR testov odhalili viacero okresov s nulovým prírastkom pozitívne testovaných.

16 h
Testovanie v Žiari nad Hronom.

Obyvatelia využili aj možnosť online registrácie.

24. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

15 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

20 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?