Nedeľa, 19. august, 2018 | Meniny má Lýdia

Viete, čo sú podymníke? Originál svätokrížske ochutnáte počas jarmoku

Pôvodnú clebovú pec v Svätokrížskom dome už otestovali. Podymníky alebo podymníke upečené priamo v nej budete môcť ochutnať počas Žiarskeho jarmoku.

Takto testovali pec, ktorá naposledy poslúžila pred desiatkami rokov.(Zdroj: Dušan DuPe Pethö)

Chlebovú pec v Svätokrížskom dome už otestovali. Podymníky alebo podymníke upečené priamo v nej budete môcť ochutnať počas Žiarskeho jarmoku.

ŽIAR NAD HRONOM. Hoci mesto rekonštrukciu a budúce sprístupnenie Svätokrížskeho domu na rovnomennom námestí ešte len plánuje, jeho potenciál chce využiť už počas tohtoročného Žiarskeho jarmoku, ktorý sa bude konať 8. až 10. októbra. V pôvodnej chlebovej peci sa budú opäť piecť podymníky a možno aj domáci chlieb.

Dvor otvoria pre verejnosť

"Máme tam zachovanú pec, ktorú pracovníčky mestského kultúrneho centra nedávno vyskúšali, preto by sme Žiarčanom chceli predviesť pečenie v nej. Dvor by sme na nejaký čas počas jarmoku otvorili pre návštevníkov a miesto na ňom by mohli nájsť aj tradičné remeslá," povedal hovorca mesta Martin Baláž.

Článok pokračuje pod video reklamou

Konkrétny program približujúci život obyvateľov niekdajšieho Svätého Kríža, ktorí boli známi ako vychýrení výrobcovia a jarmoční predajcovia zabíjačkových špecialít, kvôli čomu si vyslúžili prezývku hurkári, zverejní mesto krátko pred samotným jarmokom. Baláž pripomenul, že v minulosti už priamo v centre mesta či v areáli jednej zo základných škôl ukázali, ako sa kedysi varil domáci slivkový lekvár priamo pod holým nebom a na aké spôsoby ho ľudia v kuchyni mali najradšej.

Pekávali chlieb aj mrváne

Pečenie v zachovanej peci, ktorá sa naposledy používala pred desiatkami rokov, si nedávno vyskúšali Ľudmila Pulišová z mestského kultúrneho centra spolu s kolegyňou.

"Pec sme, samozrejme, najskôr poriadne vyčistili a vypálili. Až po tom sme zamiesili na domáci chlebík z múky, zemiakov uvarených v šupke, vody a kvásku ochutený len soľou a rascou. Predtým sme však upiekli podymníke, ako sa hovorilo u nás v Šášovskom Podhradí aj vo Svätom Kríži. Tieto placky z cesta, ktoré sa odoberie z toho chlebového, slúžili v minulosti na otestovanie teploty v peci, či nie je príliš alebo naopak málo vyhriata," priblížila Pulišová, ktorá sa zo záujmu už roky venuje tradíciám a zvykosloviu regiónu.

Podymníky, nárečovo podymníke, sa potierali rozpustenou masťou s cesnakom. "Zapíjali sa kyslým mliekom a bola to pochúťka. Práve túto chuť, ktorú už väčšina ľudí nemá kde a ako zažiť, by sme chceli priblížiť Žiarčanom a návštevníkom jarmoku," povedala.

V minulosti podľa nej slúžila pec zachovaná v dome, ktorý nedávno kúpilo mesto na Svätokrížskom námestí, práve na pečenie chleba. "Podľa môjho odhadu sa do nej naraz môže zmestiť osem až desať pecňov. V minulosti sa v nej ale mohli pekávať napríklad aj takzvané mrváne, koláče typické pre svadby," pripomenula ďalší z tradičných výrobkov z kysnutého cesta. "Keď som ešte ako dievča vyrastala v Šašovskom Podhradí, ženy doma bežne pekávali chlieb. Mrváň na svadbu mi však už v dedine piekli ako poslednej," zaspomínala si.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 12 258
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 422
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 8 409
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 167
  5. Vizuálny smog je problém 3 089
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 815
  7. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 585
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 282
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 779
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 343

Hlavné správy z MY Žiar

August 68 pripomína už aj zberateľská minca. S motívom svetoznámej fotografie

Na mincu s motívom odporu proti vstupu vojsk Varšavskej zmluvy čakali zberatelia v radoch.

Pohronie víťazne. Tesák: Vyhrali sme zaslúžene

Domáce Pohronie v druhom polčase prevalcovalo Bardejov a berie zo zápasu tri body.

Zažite rytiersku strašidelnú noc na Revišti

Návštevníci dnes môžu pomôcť brigádou. Večer ich na hrade čaká návrat do minulosti.

Veľká premena: Zo starej pajty urobili múzeum

V Beluji neďaleko Banskej Štiavnice vďaka nadšencom a stovkám hodín dobrovoľníckych prác vyrástlo múzeum.

Fanúšikovia sa sťažovali na dlhé rady v bufete. Žiarsky klub ohlásil zmenu

Bufety na novom štadióne otvoria dva, ľudia sa sťažovali na dlhé rady.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Spoločenstvo chce na lazoch vlastnú hrobku

V Škriavniku sa udomácnili ľudia zo združenia, ktorého predpisy nedovoľujú, aby boli pochovaní na verejnom cintoríne.

Vybrali SME

Už ste čítali?