Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Viete, čo sú podymníke? Originál svätokrížske ochutnáte počas jarmoku

Pôvodnú clebovú pec v Svätokrížskom dome už otestovali. Podymníky alebo podymníke upečené priamo v nej budete môcť ochutnať počas Žiarskeho jarmoku.

Takto testovali pec, ktorá naposledy poslúžila pred desiatkami rokov.(Zdroj: Dušan DuPe Pethö)

Chlebovú pec v Svätokrížskom dome už otestovali. Podymníky alebo podymníke upečené priamo v nej budete môcť ochutnať počas Žiarskeho jarmoku.

ŽIAR NAD HRONOM. Hoci mesto rekonštrukciu a budúce sprístupnenie Svätokrížskeho domu na rovnomennom námestí ešte len plánuje, jeho potenciál chce využiť už počas tohtoročného Žiarskeho jarmoku, ktorý sa bude konať 8. až 10. októbra. V pôvodnej chlebovej peci sa budú opäť piecť podymníky a možno aj domáci chlieb.

Dvor otvoria pre verejnosť

"Máme tam zachovanú pec, ktorú pracovníčky mestského kultúrneho centra nedávno vyskúšali, preto by sme Žiarčanom chceli predviesť pečenie v nej. Dvor by sme na nejaký čas počas jarmoku otvorili pre návštevníkov a miesto na ňom by mohli nájsť aj tradičné remeslá," povedal hovorca mesta Martin Baláž.

Článok pokračuje pod video reklamou

Konkrétny program približujúci život obyvateľov niekdajšieho Svätého Kríža, ktorí boli známi ako vychýrení výrobcovia a jarmoční predajcovia zabíjačkových špecialít, kvôli čomu si vyslúžili prezývku hurkári, zverejní mesto krátko pred samotným jarmokom. Baláž pripomenul, že v minulosti už priamo v centre mesta či v areáli jednej zo základných škôl ukázali, ako sa kedysi varil domáci slivkový lekvár priamo pod holým nebom a na aké spôsoby ho ľudia v kuchyni mali najradšej.

Pekávali chlieb aj mrváne

Pečenie v zachovanej peci, ktorá sa naposledy používala pred desiatkami rokov, si nedávno vyskúšali Ľudmila Pulišová z mestského kultúrneho centra spolu s kolegyňou.

"Pec sme, samozrejme, najskôr poriadne vyčistili a vypálili. Až po tom sme zamiesili na domáci chlebík z múky, zemiakov uvarených v šupke, vody a kvásku ochutený len soľou a rascou. Predtým sme však upiekli podymníke, ako sa hovorilo u nás v Šášovskom Podhradí aj vo Svätom Kríži. Tieto placky z cesta, ktoré sa odoberie z toho chlebového, slúžili v minulosti na otestovanie teploty v peci, či nie je príliš alebo naopak málo vyhriata," priblížila Pulišová, ktorá sa zo záujmu už roky venuje tradíciám a zvykosloviu regiónu.

Podymníky, nárečovo podymníke, sa potierali rozpustenou masťou s cesnakom. "Zapíjali sa kyslým mliekom a bola to pochúťka. Práve túto chuť, ktorú už väčšina ľudí nemá kde a ako zažiť, by sme chceli priblížiť Žiarčanom a návštevníkom jarmoku," povedala.

V minulosti podľa nej slúžila pec zachovaná v dome, ktorý nedávno kúpilo mesto na Svätokrížskom námestí, práve na pečenie chleba. "Podľa môjho odhadu sa do nej naraz môže zmestiť osem až desať pecňov. V minulosti sa v nej ale mohli pekávať napríklad aj takzvané mrváne, koláče typické pre svadby," pripomenula ďalší z tradičných výrobkov z kysnutého cesta. "Keď som ešte ako dievča vyrastala v Šašovskom Podhradí, ženy doma bežne pekávali chlieb. Mrváň na svadbu mi však už v dedine piekli ako poslednej," zaspomínala si.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 106
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 982
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 486
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 741
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 894
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 251
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 229
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 170
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 957

Hlavné správy z MY Žiar

FOTO: Bojnice na jeseň sú nádherné

Možno posledný teplý víkend v tomto roku prilákal do Bojníc množstvo ľudí.

V Žiari nad Hronom našli telo zastreleného policajta

Bližšie informácie o prípade zatiaľ neposkytli.

Podivný koniec futbalového stretnutia. Hráči odišli z ihriska predčasne

Duel medzi Starou Kremničkou a Prochotom sa skončil predčasne. Hostia opustili ihrisko, a tak sa prítomní diváci druhého polčasu nedočkali.

Kronikár z Brehov dokončuje už svoju ôsmu publikáciu

Imrich Medveď sa v nej venuje obom svetovým vojnám aj spolkovému životu v obci.

Nové parkovisko v Banskej Štiavnici má stáť viac ako tristotisíc eur

V širšom centre Banskej Štiavnice majú pribudnúť desiatky parkovacích miest.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Vybrali SME

Už ste čítali?