Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

FOTO: Roľnícku nedeľu oslavujú Vozničania už šestnásť rokov

Dedinčania takto ďakujú Bohu za úrodu. Kostol každoročne ozdobia obrazmi z ovocia či zeleniny. Pozrite si FOTO.

Nechýbal ani po domácky upečený chlieb.Nechýbal ani po domácky upečený chlieb. (Zdroj: Martin Jančok)

Dedinčania takto ďakujú Bohu za úrodu. Kostol každoročne ozdobia obrazmi z ovocia či zeleniny.

VOZNICA. Už šestnásť rokov vždy v poslednú septembrovú nedeľu Vozničania poďakujú Bohu za úrodu prostredníctvom slávnostnej omše Roľníckej nedele. Plody, ktoré sa im počas roka podarilo vypestovať, zozbierajú a miestne žienky z nich vytvoria obrazy a dekorácie, ktorými vyzdobia miestny kostol.

Inšpiráciu našli v Novej Bani

Pred rokmi ich k niečomu podobnému inšpirovala novobanská Roľnícka nedeľa. „Som vyučená aranžérka, a tak som si povedala, že by sme to v obci mohli skúsiť,“ hovorí Soňa Jančoková, zakladateľka myšlienky Roľníckej nedele vo Voznici. Prvé sypané obrazy vytvorila Soňa s priateľkami v roku 1999.

Skryť Vypnúť reklamu

Odvtedy sa Roľnícka nedeľa stala v obci tradíciou. „Pán farár vyhlási v kostole, že bude Roľnícka nedeľa a ľudia nosia ovocie či zeleninu do kostola. Alebo prídu za mnou a povedia mi, čo majú a ja si už v hlave vytvorím predstavu, na čo zozbierané plody použijem,“ vysvetľuje Jančoková.

Pri práci jej pomáhajú aj miestne žienky, Marienka Antošíková, Števka Kršiaková, Ľudka Blahová, Evka Halajová a Ľubica Lauková. Téma Roľníckej nedele ja každý rok iná. „Každý rok biskup vyhlási tému na toto obdobie a podľa toho sa snažíme aspoň jeden obraz vysypať k danej téme,“ hovorí aranžérka. Tento rok to bolo milosrdenstvo.

Občania do kostola priniesli všetko, čo počas roka vypestovali.

Tohtoročnou témou Roľníckej nedele bolo Božie milosrdenstvo.

Skryť Vypnúť reklamu

Výroba takéhoto obrazu trvá aj celý deň.

Ozdobovali sa aj tekvice.

Použiť sa dá všetko

Na tvorbu výzdoby a obrazov ženy používajú všetko, čo príroda dala. Či už zeleninu alebo ovocie. Vo výzdobe nechýbajú jablká, hrušky, hrozno, orechy či šalát, tekvice, mak, šípky – proste všetko, čo našli v prírode a čo sa občanom podarilo počas roka vypestovať. Múku, žito a jačmeň ženy používajú ako podklad pre vysypanie obrazov. „Múku si zvykneme prifarbiť, či už červenou paprikou alebo kakaom či kávou,“ vysvetľuje ďalej Jančoková.

Aby všetok materiál na obraze vydržal, používajú ženy lepidlo. Obľúbeným materiálom, ktorý ženy na obraz lepia, sú aj cestoviny. Vytvorenie takéhoto sypaného obrazu trvá ženám približne celý deň. „Závisí to od toho, ako ťažký je ten obraz,“ hovorí. Obrazy ženy vysypávajú podľa predkreslenej predlohy.

Skryť Vypnúť reklamu

Najťažšie je podľa aranžérky nakresliť obrysy tváre. „Je to celkom piplačka, ale konečný výsledok stojí za to,“ hovorí. Takto vyzdobený kostol i zozbierané plody farár nakoniec vysvätí počas slávnostnej omše. „Obetné dary mu vtedy prinesú dievčatá v krojoch,“ opisuje priebeh slávnosti Jančoková. Výzdobu dotvára aj chlieb, ktorý si občania sami doma napečú.

„Úrodu si do kostola nosia aj staršie ženy v košíkoch, aby im ju farár posvätil a dal jej hojnosť aj na ďalší rok,“ pokračuje. Takto vyzdobený kostolík chodia obdivovať aj ľudia z okolitých dedín. Takáto výzdoba vydrží približne dva až tri týždne. „Potom ju použijeme ako kompost alebo ju vtáčence vyzobú,“ dodáva s úsmevom Jančoková.

Obyvatelia poďakovali Bohu aj za huby, hoci ich úroda tento rok nebola až taká vysoká. FOTO: MARTIN JANĆOK

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 919
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 917
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 215
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 066
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 167
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 136
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 462
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 260
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 066
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 962
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Žiar - aktuálne správy

Testovanie v Žiari nad Hronom.

Obyvatelia využili aj možnosť online registrácie.

2 h
Momentka zo zápasu proti Púchovu.

Futbalisti Pohronia absolvovali ďalšie dva prípravné zápasy. Najskôr si zmerali sily so Žilinou, cez víkend doma privítali futbalistov Púchova.

3 h
Antigénové testovanie na koronavírus.

Čerstvé výsledky z dnešného testovania.

17 h
Mesto zredukovalo počet odberových miest.

Na testovanie dnes prišlo menej ľudí ako očakávali.

19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23 h

Pozitivita je zatiaľ nízka.

18 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

18 h

Už ste čítali?