BAĎAN. V obci Baďan na okraji Banskoštiavnického okresu žijú prevažne evanjelici, ich Vianoce v minulosti sa v mnohom líšili od katolíckych oblastí, a to aj v tom, čo počas Štedrého dňa položili na stôl.
Misa plná rezancov
„To sa nedá s dneškom porovnať, naše Vianoce bývali chudobnejšie, jednoduchšie. Teraz, keď idem na sviatky k našim, bývajú aj rezne, aj vyprážaná ryba, dokonca losos, to sme vtedy ani nechyrovali. Hlavným jedlom bola kapustnica, u nás evanjelikov aj s mäskom, s klobásou, a potom rezance,“ spomína dôchodkyňa Emília Janovicová.

Rezance tu tradične robili len z múky a vody, s makom, s tvarohom, či s lekvárom. Alternatívou boli pirohy na sladko. Nechýbalo ovocie. Piekli sa najmä kysnuté koláče.
Počas sviatočného večera vedel aj statok, že ide o výnimočnú príležitosť, symbolicky, aby sa zvieratám darilo, sa ušlo z hojnosti aj im.
Emília prežila ťažký život, v mladom veku ju potrápila aj vážna choroba, z ktorej sa však dostala a dnes má už okrem vnúčat aj pravnúčatá.
Po obradnej slávnostnej večeri, prišiel vrchol večera, spoločne sa išlo do kostola.
„Čo mi ale ostalo zo sviatkov v pamäti, je spievanie na kostolnej veži, to sme chodievali na Nový rok, a potom aj po domoch všetko dobré vinšovať,“ hovorí.
Najskôr o polnoci na prelome rokov zazvonili zvony a následne sa nad chotárom ozýval spev. Dôchodkyňa si aj dnes rada zaspieva, a to nielen pri bohoslužbách. Pri spoločnom koledovaní sa tu v evanjelickom kostolíku zišiel chrámový spevokol, členky folklórnej skupiny Baďančanka, miestny pán farár a ďalší.
Po ňom si spoločne posedeli, ochutnali koláče a pagáče napečené miestnymi žienkami.
Zabíjačka aj Mikuláš
„Teší ma, keď sa ľudia spolu schádzajú, žijeme v uponáhľanej dobe, preto chcem, aby sme si našli chvíľu aspoň pred Vianocami,“ hovorí starostka Ľubica Kuková. V obci preto organizujú Mikuláša s punčom a s malými trhmi.

„Vyzdobíme si naše verejné priestranstvo v strede obce, osvetlíme stromček, stretneme sa a z obecného rozhlasu znejú koledy. Drobné darčeky dostanú deti, ale aj dospelí,“ približuje starostka obce. Tento rok v dedinke spojili oslavy Mikuláša s tradičnou zabíjačkou (8. 12.).
„Tá by mala byť pred Vianocami, pretože ľudia v minulosti mäsko a výrobky, čo dorobili, využívali práve cez sviatky. Pripravili sme hurky, klobásy, pauštik, tlačenky. Hoci sme extra reklamu podujatiu nerobili a pôvodne sme ho plánovali najmä pre domácich a našich chalupárov, prišlo toľko ľudí, že sme popredali takmer úplne všetko,“ hodnotí.
Popoludní dorazili do obce Mikuláš s čertom a na svoje si prišli všetky vekové kategórie.
Obnovili vinšovanie
Ako sa v zime žilo kedysi, ukazuje v programe Od Ondreja do Vianoc pri vystúpeniach aj Baďančanka – ženy dlávia kapustu do suda, párajú perie a prezentujú zvyky až po samotný Štedrý deň.
„Od vlani je novinkou, že 24. decembra dopoludnia chodia mladí koledovať od domu k domu. Môj syn hrá na heligónke, spoločne spievajú a vinšujú. Obnovili sme tradíciu. Každý v obci navyše dostal kalendárik, obecné noviny a anjelika z vosku,“ hovorí starostka.
Popoludní aj tento rok dorazí do dediny betlehemské svetlo a večer sa všetci zídu v kostole, aby vstrebali duchovný odkaz Vianoc.